28 mars, 2022
Posted in News
28 mars, 2022 A O

Crypto & NFT

Vad handlar det om?

Varför investera i cryptosegmentet nu?

Cryptosegmentet har vacklat fram och tillbaka över en längre tid och stora osäkerheter har kännetecknat segmentet. Volatiliteten har varit hög och samtidigt som stora vinster har gjorts har också stora förluster gjorts i segmentet. En absolut majoritet av de som investerat i crypto har fått se sina tillgångar minska eller raderas helt.

Det finns dock en rimligt stor möjlighet att crypto 2022 hamnar i ett större och positivare perspektiv då betalningar i crypto blir allt mer accepterade och även kreditkortsföretag och banker överväger att acceptera betalningar i cryptovalutor.

Vidare leder NFT (Non Fungable Token) utvecklingen en allt snabbare blockchain approach på samtliga digitala tillgångar, och snart även materiella ting.

Med allt större volymer, från ca 200 miljoner användare till miljarder användare, ökar förväntningarna i segmentet, och fler aktörer i närliggande subsegment drivs med i värdeökningen.

Cryptosegmentet är följaktligen ej endast ”coins” utan även företag som utvecklat kringliggande tjänster som skapar förutsättningar för de stora transaktionsvolymerna, snabbt och effektivt, varför dessa investeringsobjekt också är av intresse.

Mycket av ovanstående blir möjligt bland annat tack vare uppgraderingen Ethereum 2,0. Vilket skapar förutsättningar för snabbare och billigare transaktioner, hög effektivitet och gränslös skalbarhet.

Ethereum har haft en begränsning till ca 30 transaktioner per sekund, med uppgraderingen uppnås en potential om ca 100 000 transaktioner per sekund.

Med tanke på att Ethereum är marknadens andra största crypto är detta en extremt viktig parameter.

Vidare bygger mycket av NFT utvecklingen just på Ethereum, och den marknaden kommer att explodera fullständigt när den når bortom jpg som är fokuset idag (och anledning till de extrema prissättningarna).

NFT är helt enkelt ”digital property rights”. Något som kommer att växa dramatiskt i och med att tekniken blir tillgänglig för alla.

Till skillnad från pappersversionen kan den digitala ej manipuleras tack vare blockchain tekniken.

Det stora perspektivet

I allt väsentligt påminner cryptomarknaderna, blockchain, NFT och Metaverse lite om tiden innan internet, med den skillnaden att vi nu har en internetversion som är bortom allt vi drömde om då.

Det internet, bland annat Metaverse, som framträder allt tydligare framför oss är något helt annat än det internet många sa var en fluga när den epoken inleddes.

Metaverse är helt klart en mental utmaning för många av oss, men se på dina barn var de befinner sig i den digitala världen.

Förr satt t.ex. enstaka individer och spelade för sig själva på “sin burk”. Idag är spelandet uppkopplat och miljontals användare möts i den digitala arenan för professionella tävlingar världen över.

I slutet av 2024 förväntas publiken världen runt för eSport uppgå till 577,2 miljoner, en stor uppgång från 397,8 miljoner 2019.

Men detta är bara ett exempel på hur vi människor i en allt snabbare takt naturligt flyttar oss in i den digitala världen för att tävla, träffas, mötas, samverka, arbeta, osv.

Avatarer av oss själva blir allt mer realistiska, med hjälp av blockchain och NFT kan vi köpa unika hus, bilar, kläder, asseccoarer, osv. i den digitala världen, t.ex. Metaverse.

Med en allt snabbare acceptans för VR (Virtual Reality) och AR (Augmented Reality) flyttas vi raskt ut i cyberspace och med all sannolikhet kommer vi att ägna allt mer tid där, själva, med vänner, med nya bekantskaper i en digital verklighet som snart blir svår att skilja från den reela verkligheten.

I Pandemins spår, när dammet lagt sig, kommer vi att se att den acceptansen för möten, samverkan och kommunikation ivia de digitala kanalerna ökat dramatiskt, vilket skapar förutsättningar för nästa steg, ett aktivt liv i Metaverse.

Det mer nära perspektivet

Min son Melwin snart 6 år drog på sig VR utrustningen hemma och spelade AstroBot, och försvann snabbt in i den världen, som om han aldrig gjort något annat, storebror kom naturligtvis med och det som var lite av en aha upplevelse var hur självklart det var för dem att agera i den digitala världen.

Jag satt utanför deras lilla bubbla och förstod snabbt att det var som att jag inte fanns där alls, de var helt uppe i sin värld.

Det fanns aldrig en fundering från deras sida om att det inte var på riktigt, de jagade, hoppade, skrek och tjoade, och hejade på varandra i sin “Rescue Mission” i cyberspace.

Någonstans där blev det verkligen tydligt, att den yngre generationen redan befinner sig i miniversioner av Metaverse, de spelar med varandra, köper saker, uppgraderar bilar, osv. med intjänade “poäng”, eller med riktiga pengar, snart självfallet med crypto som fungerar gränslöst.

Med denna reflektion fastetsad i pannloben ökade intresset exponentiellt för egen del avseende krypto, NTF, blockchain, Metaverse, osv.

Inte nödvändigtvis för de stora möjligheterna utan även för att helt enkelt hinna hänga med i svängarna nu när det verkligen verkar ta fart.

Mitt tips, läs på och häng med….

VARFÖR VÄNTA?

Allt handlar om vad du väljer att göra här och nu, så börja med förändringen redan idag!

AtWork Consulting

Stockholm, Sweden

arne@olafsson.se

+46 (0) 701 825 532

+46 (0) 8 510 666 00